Истражувачите почнуваат да веруваат дека маслото од THC е ефикасен третман за аутизам

Во текот на изминатата деценија, извештаите за употреба на канабис како третман за нарушување на спектарот на аутизам беа прогласени како контроверзни од многу лекари.   Сепак, тој наратив почнува да се менува. Тим истражувачи од Универзитетот во Тел Авив ги намалија симптомите на аутизам кај животни на кои им се давало да користат THC масло од канабис. Ова е според студијата објавена во списанието Translational Psychiatry , за кое беше објавено во Израел 21c .

Шани Полег, д-р. Кандидатот кој го водеше ова истражување, рече дека тимот открил дека маслото од канабис има „поволен ефект врз компулсивно и вознемирено однесување кај животните“.

„Според преовладувачката теорија, аутизмот вклучува прекумерно возбудување на мозокот, што предизвикува компулсивно однесување“, изјавил Полег на Израел 12c . „Во лабораторијата, покрај резултатите од однесувањето, видовме значително намалување на концентрацијата на возбудливиот невротрансмитер глутамат во спиналната течност – што може да го објасни намалувањето на симптомите во однесувањето.

Студијата покажа дека само CBD нема влијание врз однесувањето. Спротивно на тоа, THC произведува еднакви или подобри „бихејвиорални и биохемиски ефекти“.

„Забележавме значително подобрување во тестовите за однесување по третманите со масло од канабис што содржи мали количини на THC“, изјавил Полег, „и не забележавме долгорочни ефекти во когнитивните или емоционалните тестови спроведени месец и половина по почетокот на третманот“.

Сепак, авторите на студијата не ја игнорираат контроверзноста за давање масло од канабис на аутистичните лица. Всушност, тие споменуваат дека користењето производи од канабис „покренува медицински и етички прашања“ бидејќи многу пациенти се мали деца. „За време на малото детство и адолесценција, повеќе невролошки системи, како што се глутаматергичните, допаминергичните и ендоканабиноидните системи, се преуредуваат и созреваат“, пишуваат авторите. „Податоците покажуваат дека некои канабиноиди, меѓу нив и THC, може да му наштетат на мозокот во развој“.

Авторите на студијата продолжуваат да велат дека „ја доведуваат во прашање потребата од високи дози на CBD во медицинските масла од канабис наменети за ублажување на основните симптоми [нарушување на спектарот на аутизам] и сугерираат дека се претпочита медицинско масло од канабис што содржи релативно мали дози на THC, поради до дополнителен веродостоен ефект врз социјалното однесување“.

Ова истражување доаѓа по другите наоди на израелскиот универзитет Бен-Гурион во Негев и Универзитетскиот медицински центар Сорока, кои покажаа дека 80 проценти од родителите на аутистичните деца пријавиле значително или умерено подобрување кај нивното дете додека користеле масла од канабис богати со CBD.

Извор

 

Skip to content