ФБИ ги релаксира своите политики против канабис при вработување

Американските граѓани кои користеле канабис пред повеќе од една година сега имаат право да аплицираат за работа во ФБИ . Федералното биро за истраги (ФБИ) тивко ги ажурираше своите политики за вработување со што стана една од првите федерални агенции што го прифати фактот дека повеќето Американци сега живеат во држава каде марихуаната е во некоја форма легална. Целта е  да се привлекуваат најквалификуваните кандидати, а кои биле корисници. Според оваа нова политика на кандидатите им е забрането да користат „марихуана или канабис во која било форма (природна или синтетичка) и на која било локација (домашна или странска) во текот на една година пред датумот на нивното барање за вработување.

Неодамна политиката за вработување на агенцијата ги исклучуваше апликантите кои користеле канабис во кој било момент во рок од 3г. пред датумот на нивното аплицирање. Ажурираната политика, исто така, вклучува отстапка за младешки непромислени користења на канабисот, наведувајќи дека „употребата на марихуана или канабис пред 18-тиот роденден на кандидатот не е дисквалификатор за вработување во ФБИ“. Генерално, политиките на агенцијата за канабис се многу помалку рестриктивни од нејзините регулативи за други нелегални супстанци. Политиката за вработување вели дека „кандидатите не смеат да користеле нелегална супстанца, освен марихуана, во рок од десет  години пред датумот на барањето за вработување“. Апликантите кои претходно продавале, произведувале или транспортирале нелегални супстанци, исто така се автоматски дисквалификувани.

Но, и покрај овие ажурирани политики за канабис, ФБИ предупредува дека е „цврсто посветена на општество и работно место без опијати“. Агенцијата сè уште бара од своите вработени да се подложат на случајни тестови, а секој што ќе биде позитивен на THC ќе ја изгуби својата работа. Единствен исклучок од ова правило е за вработените кои имаат валиден рецепт за дронабинол , синтетичка форма на THC која е целосно одобрена од FDA.

Дури и со ажурирањето, политиките за вработување на ФБИ против канабис сè уште се прилично строги, но тие се бледи во споредба со политиките на другите федерални агенции. НАСА и сите ограноци на американската војска им забрануваат на своите вработени и членови на службата дури и да користат федерално-легални производи CBD – вклучувајќи шампони од коноп или балсами за усни . Забрани има и за пилотите на комерцијалните авиокомпании да користат CBD.

Како целина, Федералните служби изгледаат посветени на одржување на строги политики за вработување против марихуаната, но приватниот сектор веќе се движи кон отстранување на овие застарени правила. Амазон неодамна објави дека ќе престане да ги тестира своите вработени за канабис, а се поголем број држави и градови почнуваат да им забрануваат на повеќето работодавци да вршат вакви проверки

Извор

Skip to content