Филип Морис купува компанија за медицински канабис за 650 милиони долари ?

роизводителот на цигари Марлборо, Филип Морис, ќе инвестира повеќе од половина милијарда долари во индустријата за медицински канабис, пишува Calcalist .

Глобалниот тутунска мегакорпорација работи на договор за купување на Syqe Medical, израелска компанија која разви уникатен инхалатор за канабис. Во првата фаза од својот план, Филип Морис ќе инвестира 120 милиони долари за да му помогне на Syqe да добие одобрение од американската ФДА за својот инхалатор за канабис. Доколку инхалаторот ги помине потребните клинички испитувања и биде одобрен за продажба, тутунската компанија се согласи да плати до 650 милиони долари за целосно стекнување на Syqe.

Договорот потенцијално може да биде пресвртница за индустријата за тутун и канабис. Ако ФДА го реализира купувањето, Syqe ќе стане првата компанија што ќе добие федерално одобрение за продажба на медицински суровини од канабис во САД. Договорот, исто така, ќе означи една од најголемите инвестиции во индустријата за канабис и една од најголемите инвестиции некогаш направени во просперитетната индустрија за медицинска марихуана во Израел. Конечната аквизиција, исто така, ќе ја направи Syqe една од десетте највредни компании за канабис во светот.

Филип Морис е еден од најголемите производители на цигари во светот, чија вредност моментално се проценува на 154 милијарди долари на Волстрит. Но, сега кога продажбата на цигари драстично опаѓа , тутунскиот гигант има стратегија „ надвор од никотинот “ за да го преживее  21-от век. Во 2021 година, компанијата потроши над милијарда фунти за да ја купи Vectura, британска компанија која развива инхалатори без чад. „Филип Морис“, исто така, со години пробно истражува производи од канабис за вдишување, откако првпат инвестираше 20 милиони долари во Syqe во 2016 година.

Други големи компании за цигари, исто така, брзаат да ги инвестираат своите пари во позелена иднина. Групацијата Altria, која всушност е сопственик на Филип Морис, веќе инвестираше 1,8 милијарди долари во канадската фирма за канабис Cronos Group уште во 2018 година. Тутунската компанија со седиште во Велика Британија, Imperial Brands, инвестираше над 100 милиони долари на канадскиот пазар на саксии во 2019 година, а производителите Camel, American Spirit, British American Tobacco инвестираа над 175 милиони долари во Organigram, друга канадска компанија за канабис, во 2021 година.

Овој нов налет на инвестиции предизвикува загриженост дека Биг Тобако на крајот би можел да доминира во легалната индустрија за канабис. Доколку американската влада на крајот ја легализира марихуаната, овие огромни корпорации ќе можат слободно да ги трошат своите неисцрпни ресурси за маркетинг и продажба на легални производи од канабис. Постоечката инфраструктура на компаниите ќе им олесни да дистрибуираат производи низ целата земја, што потенцијално ќе ги исфрли помалите стартапи за канабис.

Групите за застапување забележаа дека многу големи корпорации, вклучувајќи ги Биг Тобако, Амазон и некои водечки компании за алкохол, сите активно лобираат во Конгресот за легализирање на тревата. Но, се разбира, овие компании работат и на тоа дека тие ќе бидат првите што ќе профитираат од легализацијата. Загриженоста за преземање на корпоративната индустрија за канабис ги натера загрижени сенатори да размислат за воведување антимонополски ограничувања во федералните сметки за реформа на канабисот.

Извор

Skip to content