USDA утврди дека генетски модифицираниот коноп e  безбеден

Канабис кој  е генетски изменет и може да  содржи значителни нивоа на канабиноидите THC и канабихромен (CBC) „може безбедно да се одгледува и одгледува во USA – објави американското Министерство за земјоделство (USDA).

Растението коноп беше генетски модифицирано и предадено на преглед од Growing Together Research, биотехнолошка фирма со седиште во Форт Вејн, Индијана. Компанијата претходно оваа година објави дека ја постигнала „првата позната стабилна трансформација и регенерација на повеќе сорти на коноп без THC“ и  објави дека ќе работи на  зголемување на на нивото на THC во канабисот.

„Го разгледавме модифицираното растение канабис за да утврдиме дали претставува зголемен ризик од растителни штетници во споредба со култивираниот коноп“, се вели во соопштението минатата недела од Службата за инспекција на здравјето на животните и растенијата (APHIS) на USDA. „АФИС откри дека овој модифициран коноп веројатно нема да има зголемен ризик од растителни штетници во споредба со култивираниот коноп“.

По барање за преглед на USDA, Growing Together Research рече дека промените се наменети да  состојките во канабисто како THC и CBC  ја зголемат отпорноста на хербицидот bialaphos. Модифицираните растенија од коноп потекнуваат од повеќе организми-донатори, вклучувајќи растенија, бактерии, вируси и најмалку една додадена вештачка секвенца . Се тврди дека планираната отпорност кон хербицидот „не се очекува да резултира со какви било други материјални промени во метаболизмот, физиологијата или развојот на растението“.

Одделот постојано се промовира преку  споделување успешни приказни, како на пример соработки со  фарми за канабис каде се  тврди како агенцијата со  финансиска и техничка помош му помага на бизнисот да го максимизира производството на висококвалитетно масло CBD. Исто така пратениците во Домот и Сенатот воведоа придружни нацрт-закони кои имаат за цел да ги  намалат регулаторните оптоварувања за земјоделците  кои одгледуваат индустриски коноп Овој сектор доживеа поголем економски удар минатата година поради наглото опаѓање на вредноста на културата. Засегнатите страни во голема мера го припишуваат падот на  недостатокот на регулативи на Управата за храна и лекови (FDA) за маркетинг на производи со деривати од коноп.

Извор

Skip to content