Контрола на квалитет на производите од канабис

Петнаесет илјади производи од канабис отстранети oд продажба при изминатата контрола на квалитет во сојузната америчка држава  Мисури. Ваквиот потег ја разбранува тамошната голема канабис заедница, служејќи како предупредувачка приказна за важноста на контролата на квалитетот и регулаторниот надзор во во оваа индустрија што се уште е во адолесценција.

Производите на кои пациентите се потпираат, од ублажување на болка до добар сон, одеднаш беа ставени под лупа. Повлекувањето, објавено во август, беше значајно – не само неколку производи, туку повлечени беа илјадници. Во што е  проблемот? Овие производи не ги исполнуваа строгите барања за квалитет поставени од државата, за да ги заштитат потрошувачите од потенцијалниот лош производ.

Министерството за здравство и високи служби во Мисури имаа решителна акција со која до ноември, државата повлече приближно 15.000 производи од продажба. Тоа доволно говори за посветеноста кон безбедноста, но исто така покренува прашања за сложеноста на регулативата на овој релативно нов пазар.

За локалните дистрибутери, отповикувањето беше повеќе од само непријатност – тоа беше повик за будење. Бизнисите со канабис, од кои многумина сè уште се во рана фаза, мораа да се движат низ непријатностите од ова повлекувањето на производите, балансирајќи ја потребата за одржување на довербата на клиентите со логистичките предизвици. Потрошувачите, од своја страна, се соочија со реалноста дека производите од канабис на кои им веруваат за медицинска и рекреативна употреба не се имуни на растечките болки на индустријата што ја наоѓа својата основа.

Како што се спушта прашината, отповикувањето на канабисот во Мисури се може да биде студија на случај за важноста на контролата на квалитетот, нагласувајќи ја потребата од строги тестирања и транспарентни синџири на снабдување. Овој инцидент, исто така, предизвика поширок разговор за улогата на регулативата во индустријата за канабис – тема што, до овој момент, честопати се среќаваше со крпеница од пристапи на државно ниво, а не со кохезивна национална стратегија.

Гледајќи напред, отповикувањето од Мисури веројатно ќе влијае на тоа како другите држави пристапуваат кон регулативата за канабисот. Исто така моќе да биде значајно искуство на сите земји каде е пазарот за каноабс регулиран но нов и во зачеток.

Треба да се постигне рамнотежа помеѓу промовирање на просперитетен пазар на канабис и обезбедување дека производите се безбедни за потрошувачите. Како што повеќе држави го легализираат канабисот во различни форми, тие ќе гледаат на искуството на Мисури како водич – учејќи не само од она што тргна наопаку, туку и од корективните чекори преземени за да се врати довербата на пазарот.

Извор

 

 

Skip to content