CBD го одржува овошјето свежо подолго време

Можеби е вкусно и здраво, но овошјето е исто така често брзо се расипува дури и во фрижидер. Сега, истражувачите од Тајланд развија невидлив слој направен од канабидиол (CBD) кој може да го зачува овошјето многу подолго. Разочарување е кога ги носиме јагодите дома, само за да откриеме дека тие се веќе кашести и мувлосани на дното. Во последниве години истражувањата беа со премази за јадење кои им даваат подолг рок на траење на овошјето и другите расипливи намирници без да влијаат на нивната хранлива вредност или вкус. Користејќи материјали направени од свила од пајак, лушпи од ракчиња, јајца, пектин или млечни протеини. Научниците го додадоа CBD на овој список.

CBD за зачувување на овошје

CBD како нехалуциногено соединение во канабисот се повеќе се користи за лекување на анксиозност, епилепсија, болка и други проблеми. Меѓу неговите потенцијални придобивки, неодамнешните студии открија знаци на антимикробна активност, така што научниците од Универзитетот Таммасат и Истражувачкиот институт Чулабхорн во Тајланд започнаа да истражат дали CBD може да се користи за да се зачува овошјето подолго време.

Тимот комбинираше CBD со биоразградливи полимери кои веќе се користат во испораката на лекови за да направи наночестички широки 400 нанометри. Тие потоа се мешаат со вода и додаток на храна наречен натриум алгинат. Истражувачите потоа ги потопувале јагодите во добиениот раствор, по што следело второ капење со аскорбинска киселина и калциум хлорид, што ја претворило облогата во гел.

Многу помалку распаѓање

За да ја тестира способноста за зачувување на облогата, тимот ставил третирани и нетретирани јагоди во отворени пластични садови и ги чувал на ладни температури неколку недели. И сигурно, бобинките третирани со CBD се распаѓаа многу помалку во текот на 15 дена од оние кои не биле прекриени, задржувајќи ја својата боја подолго. Поголемите количини на CBD имаат подобри резултати од помалите количини. Со понатамошни студии, оваа нова обвивка би можела да биде корисна за намалување на отпадот од храна и може да се примени на други овошја, како и на различни видови расиплива храна.

Истражувањето е објавено во списанието ACS Applied Materials & Interfaces.

Извор

 

Skip to content