Бесплатни производи од канабис за воените ветерани во САД

Во партнерство со Weed for Warriors Project и продавачите, Perfect Union (држава Мерисвил) ќе им подари „бесплатни производи од канабис“ во вредност од 5.000 долари на ветераните кои моментално страдаат од ефектите на посттрауматско стресно нарушување (ПТСН).

Основан во 2014 година, Проектот Weed for Warriors „има за цел да им овозможи на ветераните слобода да користат медицинска марихуана како призната медицинска алтернатива на штетните психијатриски лекови без никаква дискриминација или неправедни дејствија против поединецот“.  Единствената цел на роктот е да се залага за решавање на прашањата поврзани со здравјето на  воените ветерани во име на сите нив.

Според Министерството за ветерани на САД, официјалните лица навистина признаваат дека некои ветерани користеле канабис за да ги ублажат симптомите на ПТСН и „неколку држави конкретно ја одобруваат употребата на медицински канабис за ПТСН“.

„Верувањето дека канабисот може да се користи за лекување на ПТСН првенствено се заснова на вербални уверувања од лица со ПТСН кои известуваат дека канабисот помага при нивните симптоми или го подобрува нивниот целокупен живот и функционирање“, велат од Министерството за ветерани на САД. „Потребни се рандомизирани контролирани испитувања кои се неопходен „златен стандард“ за одредување на безбедноста и ефикасноста за да се тестира употребата на канабис од цело растение за лекување на ПТСН“.

Сепак, според Ветерани од странски војни (VFW), резултатите од првата студија регулирана од FDA за придобивките од пушењето канабис покажуваат дека има подобрувања кај пациентите со ПТСН.

„Во текот на една година, студијата покажа дека корисниците на канабис пријавиле поголемо намалување на сериозноста на нивните симптоми на ПТСН. Тие, исто така, имаа повеќе од 2,5 пати поголема веројатност повеќе да не ги исполнуваат дијагностичките критериуми за ПТСН отколку оние кои не користеа канабис“, објави VFW во 2021 година.

Според прегледот објавен во 2021 година од страна на Националната библиотека за медицина, „студиите покажаа дека канабисот е поврзан со намалување на вкупните симптоми на ПТСН и подобрен“ квалитет на живот.

Извор

 

Skip to content