Тајланд планира повторно да го криминализира канабисот

Минатата година Тајланд влезе во историјата со тоа што стана првата земја од Југоисточна Азија која го декриминализираше канабисот . Но, она што се случува сега во оваа земја е да новите лидери на земјата планираат да ја повлечат одлуката на претходната администрација.

Тајланд ја легализираше медицинската марихуана во 2018 година, почнувајќи со малку ограничена програма која им дозволуваше на болниците да препишуваат масла од канабис на квалификувани пациенти. Сепак, здравствените власти во земјата брзо ја либерализираа програмата како што минуваа годините. Во 2019 година им се дозволи на граѓаните да одгледуваат сопствена марихуана и да ја продаваат на државата која ја искористуваше за медицинска употреба.

Минатата  влада имаше намера само да го легализира канабисот за медицинска употреба, а официјалните лица се надеваа дека граѓаните и локалните бизниси ќе ја почитуваат таа намера. Но, многу локални бизниси ја искористија можноста да отворат рекреативни продавници за канабис, ресторани и дури мобилни камиони кои продаваа саксии сатива по улиците . Лесниот пристап до канабисотпомогна земјата да стане една од „најжешките“ дестинации во светот на канабис туризмот.

Сепак, тие денови можеби се одброени. Новиот премиер на земјата, Сретта Тависин, и неговата партија победија на изборите во мај благодарение на нивната тврдокорна политика против билката. Сретта неодамна изјави за печатот дека планира да ја прекине рекреативната употреба и да затвори многу продавници во текот на следните шест месеци.

Премногу е рано да се каже точно колку строги ќе бидат новите правила. Партијата Бумџаитаи, која се залагаше за тековната политика на ферплеј во земјата, сè уште е дел од владината коалиција. Лидерот на партијата, Анутин Чарнвиракул, е против канабисот повторно да се класифицира како нелегален наркотик. Наместо тоа, Анутин се надева дека повторно ќе воведе предлог-закон во парламентот со кој ќе се ограничи продажбата на канабис без целосно да се криминализира.

Ренесансата на плевелот во Тајланд можеби започна нов бран на туризам, но многу традиционални туристички претпријатија всушност ја поздравуваат борбата против канабисот (или неговото построго законско регулирање) на новото раководство. Слично како и во Амстердам, на локалното население и на хотелиерите им е преку глава да се справуваат со мноштво туристи кои талкаат по улиците. Хотелите сè уште продолжуваат да им забрануваат на клиентите да пушат во нивните соби како усогласување со прописите за квалитетот на воздухот во затворените простории, сепак многу туристи ги игнорираат тие укажувања.

Локалната туристичка индустрија е убедена дека повторното криминализирање на канабисот нема да ги спречи туристите да ја посетуваат земјата и дека туризмот ќе биде сепак во нагорна линија која беше забележана  и пред да се либерализира канабисот.

Извор

Skip to content