Еволуцијата на канабисот во Мексико: сеопфатна временска рамка и моментален статус

Канабисот има долга и сложена историја во Мексико, вткаена во социјалното и правното ткиво на земјата. Додека растението историски се користело за медицински и духовни цели, неговиот статус значително се променил со текот на годините. Оваа статија истражува во историјата, значајните пресвртници, јавното расположение и неодамнешните вести околу канабисот во Мексико.

Кратка историја на канабисот во Мексико

Канабисот нее домороден во Мексико, како култура беше воведен од шпанските колонијалисти во 16 век како коноп за јажиња и едра. Психоактивните својства на растението биле откриени подоцна и почнало да се користи за медицински цели. Во поголемиот дел од раната историја на Мексико, канабисот остана релативно нерегулиран. Сепак, не помина долго време пред владата да наметне ограничувања, главно бидејќи чувствата против канабис се зголемија на почетокот на 20 век.

Времеплов на главните настани

  • 1920 Мексиканската влада официјално го забрани канабисот.
  • 1970 Мексико стана значаен снабдувач на нелеална марихуана во САД, што резултираше со заеднички американско-мексикански операцииза контрола на трговијата со дрога.
  • 2009 Декриминализирани мали количини (до 5 грама) канабис за лична употреба.
  • 2015 Врховниот суд на Мексико пресуди дека забраната за лично одгледување и употреба на канабис е неуставна, со што се поставува теренот за понатамошни законски промени.
  • 2017 Медицинскиот канабис беше легализиран, иако ограничувањата за тоа што претставува „медицинска употреба“ беа строги.
  • 2018 Врховниот суд на Мексико ја повтори својата одлука од 2015 година, принудувајќи го законодавното тело да направи чекор.
  • 2021 Мексиканскиот Сенат го одобри нацрт-законот за легализирање на рекреативниот канабис, иако тој се соочи со одложувања и не е донесен до последното ажурирање.

Јавно чувство

Јавното чувство околу канабисот во Мексико е сложено и многу варира. Иако има растечко движење кое се залага за легализација, повторувајќи ги глобалните трендови, конзервативните гласови остануваат силни. Традиционално, канабисот е стигматизиран поради неговата поврзаност со недозволени активности. Сепак, помладите генерации сè повеќе ја поддржуваат легализацијата, не само за рекреативна употреба, туку и за нејзините потенцијални економски и медицински придобивки.

Неодамнешен правен статус

Од 2022 година, рекреативниот канабис останува нелегален, но има законски притисок за промени. Медицинскиот канабис е дозволен, иако прописите се строги и бараат специфично владино одобрение. Одобрувањето на законот од Мексиканскиот Сенат во 2021 година означи значајна пресвртница, но законодавството во моментов е заглавено во неизвесност. Целта е да се создаде регулиран пазар кој би можел да биде еден од најголемите во светот, но несогласувањата околу спецификите, како на пример кој ќе ја контролира новата индустрија, го одложија напредокот.

Заклучок

Канабисот во Мексико е во клучна пресвртница, балансирајќи помеѓу богатата, комплицирана историја и иднината која изгледа сè поотворена за легализација. И јавното мислење и законодавните активности се развиваат, што го прави предмет на голем интерес на национално и на меѓународно ниво.

Извор

 

 

Skip to content