Ново Мексико со рекорд на продажбата на канабис од 1 милијарда долари

Официјалните лица на Ново Мексико слават нова пресвртница во државната индустрија за марихуана. Трговците на мало достигнаа вкупна продажба од повеќе од 1 милијарда долари од нејзиното лансирање како канабис за рекреативна употреба за возрасни.

Продажбата во февруари/2024г е повеќе од 35 милиони американски долари – втора највисока месечна сума досега. Според бројките од Одделот за контрола на канабис при Одделот за регулација и лиценцирање на Ново Мексико. Во меѓувреме, државниот пазар на медицинска марихуана забележа продажба од над 12 милиони долари.

Со тие дополнувања, кумулативната сума продадена во државата достигна 1,01 милијарда долари. Тоа ги вклучува и продажбите на канабис за медицинска употреба. „Ова е огромна пресвртница за индустријата за канабис во Ново Мексико“, изјави началникот на Одделот за регулирање и лиценцирање Клеј Бејли. „Потрошувачите докажаа дека ја поддржуваат оваа индустрија и бизнисите кои напорно работеа за да ја стават нашата држава на картата кога станува збор за легална, регулирана продажба на канабис“.

Првите пет градови за продажба за возрасни беа Албакерки, Санленд Парк, Лас Крус, Санта Фе и Хобс. Во однос на медицинската марихуана, во првите пет се најдоа Албакерки, Санта Фе, Лас Крусис, Рио Ранчо и Аламогордо.

Мерено на друг начин, Ново Мексико продаде марихуана во вредност од повеќе од половина милијарда долари во текот на првата целосна календарска година на пазарот за употреба за возрасни, кога беа вклучени бројките од медицинските продажби .

Во меѓувреме, гувернерката на минатиот месец рече дека „ја одобрува“ ново донесената резолуција со која се бара државните службеници да го истражат терапевтскиот потенцијал на псилоцибин и да истражат создавање на регулаторна рамка за да се обезбеди пристап до психоделикот.
Усвојувањето на резолуцијата за психоделици во Сенатот доаѓа една година откако Комитетот за здравство и човечки услуги во Претставничкиот дом одобри сличен нацрт-закон со кој се бара создавање државно тело кое ќе ја проучува можноста за започнување програма за терапија со псилоцибин за одредени пациенти . Меѓутоа, таа мерка не доби подршка и се чека на разрешница.

Извор

Skip to content