Пет видови марихуана кои ќе ви помогнат да го зајакнете вашето расположение и да го подобрите менталното здравје

Во моментов се проценува дека над 18 милиони Американци се справуваат со депресија. Пандемијата многукратно ја зголеми оваа бројка.

Традиционалните фармацевтски компании нудат широк спектар на лекови за лекување на депресијата. Овие лекови често предизвикуваат сериозни несакани ефекти вклучувајќи анксиозност, несоница, замор, гастроинтестинални нарушувања и сексуална дисфункција. Со цел да се најде природна алтернатива на овие хемикалии, се поголем број луѓе бараат да користат алтернатива во канабисот.

Клиничките истражувања за потенцијалот на канабисот за борба против депресијата се уште се во рана фаза. Повеќето терапевти и лекари не сакаат или не можат да разговараат за користење на канабисот како додаток на традиционалните терапии.  Иако нема многу истражувања за тревата и депресијата, многу поединци имаат искуство со специфичните видови на канабис кои помагаат  и ја обновуваат мотивацијата и го стимулираат организмот. Луѓето кои исто така страдаат од анксиозност можеби ќе сакаат да ги проверат соевите со повисок процент на CBD. Овие соединенија на канабис можат да имаат и позитивни здравствени ефекти.

Синекс

Секој на кој му е потребен дополнителен поттик за да започне напорен ден, треба да погледне во Cinex, сатива доминантна со THC, која произведува енергија. Синекс, исто така, содржи особено високи нивоа на лимонен, терпен кој најчесто се наоѓа во портокалите и кората од лимон. Клиничките истражувачи моментално ја истражуваат можноста лимоненот да го зголеми нивото на допамин и серотонин во мозокот, обезбедувајќи природна алтернатива на антидепресивните лекови.

Јагнешки леб

Овој вид на сатива, познат и како јагнешки леб, е добро познат по своите енергични и подигнувачки ефекти. Со потекло од Јамајка, јагнешкиот леб е уште еден вид со висока THC што често им се препорачува на пациентите со медицински канабис кои доживуваат депресија, како и хроничен стрес. Богат со мирцен, овој вид е негуван поради неговата способност да предизвика радост, повторно да ја разгори креативноста и да инспирира позитивна интроспекција.

Џек Херер

Ако го прашате вашиот  пријател познавач на медицински канабис, кој вид на канабис е најдобар за борба против депресијата, најверојатно ќе добиете препорака за Џек Херер. Овој хибрид доминантен со сатива, именуван по иконскиот активист, може да донесе еуфорична, инспиративна височина што може да помогне да се стопи тагата. Еуфоричните ефекти на Џек се должат на неговата релативно висока содржина на THC, која може да се движи од 15 до 24%, како и високата концентрација на терпинолен, особено возбудувачки терпен кој мириса на свежо исечен бор.

Арлекин

За секој кој страда од анксиозност заедно со депресија, соевите со висок THC всушност може да ги влошат чувствата на загриженост/параноја. Во случаи како овие, негувателите на канабис често препорачуваат соеви кои го балансираат THC со високи нивоа на CBD. Арлекин, сатива одгледувана од колумбиски, непалски, тајландски и швајцарски соеви, може да содржи сооднос CBD:THC до 5:2, што може да помогне да се поттикне состојба на релаксација и ментален мир.

Канатонски

Уште еден вид со висока содржина на CBD што многу луѓе го користат за да помогнат во справувањето со депресија, анксиозност или хронична болка. Не само што овој вид е совршен хибрид на сатива и индика, туку има и идеален сооднос 2:1 CBD:THC, при што нивоата на CBD понекогаш достигнуваат и до 15 %. Оваа комбинација нема да ве израдува, но е совршена за релаксација, опуштање и подигнување на расположението. Cannatonic, исто така, има значителен број терпени, вклучително и мирцен и линалол, кои му даваат дрвенест, земјен вкус на овој вид.

Извор

 

Skip to content